29-02-2020
Selmer Saxofoon- & Klarinetdag Assen

B.I.N. / Selmer organiseert in samenwerking met de Muziekbond Groningen Drenthe op zaterdag 29 februari 2020 een Selmer Saxofoon- & Klarinetdag in Assen.
Deze dag staat onder artistieke leiding van Johan van der Linden (o.a. internationaal solist, hoofdvakdocent ArtEZ Conservatorium Zwolle en HKU Conservatorium Utrecht, Nederlands Blazers Ensemble) en Leon Zwijgers (o.a. bekend als klarinettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 


Tijdens deze Selmer Saxofoon- & Klarinetdag zal met de deelnemers een saxofoonorkest en een klarinettenchoir samengesteld worden.
Voor beide groepen is nieuw, gevarieerd repertoire samengesteld, de deelnemers krijgen de bladmuziek vooraf ter voorbereiding thuis gestuurd.
Naast onderwerpen als ademhaling, klank, techniek, en samenspel wordt tevens aandacht besteed aan bijvoorbeeld het voorbereiden van een solo, podium/examenvrees, rieten, mondstukken, en de keuze van een set-up.
De deelnemers kunnen tevens vooraf zelf aangeven welke aspecten van het saxofoon- of klarinetspel men graag behandeld wil hebben.
Na de workshops zullen Johan van der Linden en Joris Lumeij tijdens de eindpresentatie tevens enkele duetten en battles spelen!!!
Het programma van deze dag is toegespitst op saxofonisten en klarinettisten met minimaal muziekschoolniveau B of 3-4 jaar speelervaring.
Uiteraard zijn ook musici die op een ander merk instrument spelen dan Selmer van harte welkom!


Johan van der Linden 
studeerde in 1983 af voor Uitvoerend Musicus Saxofoon bij Dhr Ed Boogaard aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij o.a. Iwan Roth, Daniel Defayet, Frederik Hemke, Francois Daneels.
In 1982 richtte hij samen met zijn collegae, André Arends, Arno Bornkamp en Willem van Merwijk het Aurelia Saxofoonkwartet op. Dit Saxofoonkwartet is uitgegroeid tot één van de toon aangevende kamermuziekensembles in de wereld. In 2013 verliet hij dit kwartet om zich meer te richten op zijn solistische activiteiten.
Van 1982 t/m 1990 was Johan van der Linden aangesteld als Saxofonist van de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag.
Naast zijn huidige werkzaamheden als hoofdvak docent Saxofoon aan het Conservatorium in Zwolle en Utrecht is hij tevens werkzaam als freelance saxofonist bij het Nederlands Blazers Ensemble, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest.
Naast de drukke speel- en lespraktijk houdt Van der Linden zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuw repertoire. Johan van der Linden speelt exclusief op Henri Selmer saxofoons (Sopraan III, Alt Reference, Alt Limited Edition, Tenor III, Bariton III).


Leon Zwijgers, geboren 2 maart 1983, begon zijn muzikale leven op 11 jarige leeftijd bij muziekvereniging “Prinses Juliana” te Klaaswaal.

De eerste jaren kreeg hij les van Fons Klesman ( voormalig concertmeester bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine).

Na de HAVO opleiding begon Leon zijn hoofdvakstudie Klarinet bij Jan Jansen op het Rotterdams Conservatorium.

In deze periode werd ook les bij Walter Boeykens genomen die toen nog verbonden was aan het Rotterdams Conservatorium.

Later werden ook meerdere masterclasses bij hem gevolgd, en studeerde Leon kamermuziek in Tilburg bij Lars Wouters van den Oudenweijer.

Leon werd op 18-jarige leeftijd aangenomen bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daar is hij sinds 2001 in dienst als Bes-klarinettist. Daarnaast heeft hij een lange periode de Contrabas-Klarinet gespeeld in dit orkest.

Sinds 2009 speelt hij naast de klarinet ook tenor-sax in de bigband sectie bij de Marinierskapel, dit wanneer er lichte muziek ( jazz/pop etc ) wordt gespeeld.

In 2012 mocht Leon, in een eigen bewerking, het klarinetconcert van Arti Shaw vertolken tijdens een buitenlands tournee van de Marinierskapel. Wat een mooi hoogtepunt is in zijn carrière. 

Naast het spelen van klarinet en saxofoon geeft Leon tevens privélessen en workshops. 
Ook het dirigeren en arrangeren behoren tot zijn geliefde werkzaamheden.

Voor veel bekende en minder bekende artiesten werden arrangementen door hem geschreven: Van Ali B tot Trijntje Oosterhuis en van blaaskapel tot Symfonieorkest.
Leon Zwijgers speelt op de Henri Selmer Paris Privilège Bb klarinet!

 

 

 

De Selmer Saxofoon- & Klarinetdag wordt zaterdag 29 februari 2020 georganiseerd in:

Multifunctioneel Centrum Het Schakelveld te Assen.
Witterhoofdweg 1
9405 HX Assen

Aanvang 10.00 uur, omstreeks 15.30 uur zal de dag met een eindpresentatie waaraan beide groepen deelnemen, worden afgesloten.

Het inschrijfgeld voor deze dag bedraagt slechts € 25,-, in dit bedrag zijn alle kosten voor de lunch, koffie en thee inbegrepen.

Kijk op http://selmer.nl/beheer/machform/view.php?id=26029 om je direct aan te melden, of neem contact op met info@selmer.nl.


|wproSelectionStart||wproSelectionEnd|