saxofoons
Lute Hoekstra

Lute Hoekstra (Almelo, 1958) is een Nederlands dirigent en klarinettist.


Hoekstra studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Enschede, Tilburg en Amsterdam. Hij studeerde cum laude af voor Uitvoerend Musicus en de aantekening Kamermuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (leraren onder andere Piet Honingh en George Pieterson).


Hij speelde na zijn studie als remplaçant enkele jaren bij onder meer het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Radio Kamer Orkest. Momenteel is hij concertmeester en soloklarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast speelde hij jaren soloklarinet in de Holland Wind Players en het Strawinsky Trio, tevens heeft hij vele keren als solist opgetreden in werken van onder anderen C.M. von Weber, L. Bernstein, I. Strawinsky, W.A. Mozart.


Hij studeerde directie bij onder anderen Jan Cober, Pierre Kuijpers en Sef Pijpers sr. De afgelopen decennia dirigeerde hij vele amateurorkesten, onder meer Harmonie St. Jan Wierden, Symfonisch Blaasorkest Enschede, Semper Crescendo Oldenzaal, Concordia Hengelo (ov) en Apollo De Wijk. In 1999 werd hij met Symfonisch Blaasorkest Enschedelandskampioen in de hoogste afdeling, in Musis Sacrum te Arnhem.


Daarnaast dirigeerde hij een aantal professionele ensembles, waaronder de Koninklijke Militaire Kapel (Den Haag), het Valerius Ensemble, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, het Trompetterkorps Bereden Wapens. Zeven jaar lang was hij artistiek leider van het Delphi Blazers Ensemble, een dubbel blaaskwintet bestaande uit musici spelend in de diverse Nederlandse militaire en symfonie orkesten.


Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor diverse muziekbladen, is jurylid en werkte met de Amerikaanse componist Stephen Melillo meerdere keren samen als klankregisseur bij onder andere de Koninklijke Militaire Kapel en het Rundfunk Blasorchester Leipzig.


Sinds 2014 speelt Lute op de nieuwe Selmer Privilege klarinetten. Ook is hij momenteel Endorser voor Bin/Selmer.

Instrument: Selmer Privilege (2014)
Website:
E-mail: lutehoekstra@gmail.com